Jaką wybrać patelnię do kuchni indukcyjnej?

list Kategoria: Aktualności Dodano: favorite Odwiedzony: 417
Jaką wybrać patelnię do kuchni indukcyjnej?

Można śmiało stwierdzić, że tradycyjne kuchenki gazowe zostały wyparte przez ich nowoczesne wersje indukcyjne. Wynika to przede wszystkim z ich większej funkcjonalności, a także łatwości czyszczenia czy samego użytkowania. Warto jednak wiedzieć, jak odpowiednio dobierać do nich naczynia kuchenne.

Jaka patelnia okaże się odpowiednia do kuchni indukcyjnej?

Trudno wyobrazić sobie codziennie przygotowywanie posiłków bez patelni. To zupełnie podstawowe naczynie kuchenne, dzięki któremu można przede wszystkim smażyć, ale także dusić, odgrzewać czy piec rozmaite potrawy. Jeżeli posiadasz kuchenkę indukcyjną, pamiętaj, aby zwrócić uwagę na oznaczenie podane przez producenta.

Na naszej stronie znajdziesz patelnie o różnych średnicach oraz kształtach. Pod każdym produktem wskazujemy, do jakich rodzajów kuchenek jest on dostosowany. Podpowiadamy, że bardzo dużą popularnością cieszą się obecnie patelnie z drewnianą rączką. Uchwyt z drzewa akacjowego jest nie tylko praktyczny, ale jednocześnie także niezwykle estetyczny.

Na co zwrócić uwagę, wybierając patelnię?

Jak już zostało wspomniane, zupełną podstawą jest zapoznanie się z przeznaczeniem produktu. Wybór patelni nieprzeznaczonej do kuchenek indukcyjnych sprawi, że naczynie okaże się zupełnie bezużyteczne, bowiem nie będzie działać na płycie. Nie należy jednak zapominać o innych, równie ważnych kryteriach.

Drugim, niemniej istotnym czynnikiem, jest oczywiście jakość materiałów wykorzystanych do produkcji naczynia. Patelnie użytkuje się niemal codziennie, co oznacza, że są one wystawione na wzmożoną eksploatację. Rozsądniej jest więc zainwestować w dobrej jakości naczynie, które posłuży przez wiele lat, niż wymieniać produkt co kilka miesięcy.

Podpowiadamy, że warto sięgać po patelnie z powłoką nieprzywierającą. Ten niepozorny element to ogromne ułatwienie w codziennym gotowaniu. Co istotne, warstwa non-stick umożliwia smażenie z mniejszą ilością tłuszczu, a także ułatwia późniejsze mycie patelni.

niedziela poniedziałek wtorek środa czwartek piątek sobota styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień październik listopad grudzień